Internet provider in gebreke stellen rechten wet rechtzaak advocaat eisen voldaan voldoen

Internet Provider in Gebreke Stellen? Zo doe Je dat!

1. Internet Provider in Gebreke Stellen: Wat Het Betekent en Waarom Het Belangrijk Is

Iedereen kent het wel: je internetverbinding hapert of valt steeds weg. Als klant heb je hier simpelweg geen geduld voor. Maar wat kun je doen als je provider niet luistert? Internet provider in gebreke stellen is een krachtige stap om actie te eisen.

Wat betekent ‘in gebreke stellen’?

In gebreke stellen houdt in dat je officieel aangeeft dat je internetprovider zijn verplichtingen niet nakomt. Dit doe je door een aangetekende brief te sturen waarin je de provider de kans geeft om binnen een bepaalde termijn (meestal 30 dagen) het probleem op te lossen.

Waarom zou je een internetprovider in gebreke stellen?

De redenen om deze stap te nemen kunnen variëren:

 • Slechte verbinding: Je hebt regelmatig last van trage of wegvallende internetverbindingen.
 • Niet nagekomen afspraken: Beloftes over snelheden of diensten worden niet waargemaakt.
 • Slechte klantenservice: Klachten worden niet serieus genomen of opgelost.

Het is cruciaal om deze stappen te ondernemen om jezelf te beschermen tegen slechte service en onnodige kosten. Wil je meer weten over hoe je kunt besparen op je internetabonnement? Kijk dan eens naar onze tips over besparen op je internet abonnement of leer meer over de verschillen van de alles-in-een-pakketten en hoe je jaarlijks tot €250 kunt besparen door een alles-in-1 pakket te vergelijken en kiezen“.

2. Het Proces van het In Gebreke Stellen van een Internet Provider

Het proces om je internetprovider in gebreke te stellen kan intimiderend lijken, maar met de juiste stappen is het goed te doen. Volg deze stappen om je rechten te beschermen:

 1. Probleem Identificeren: Maak eerst duidelijk wat het probleem is. Noteer precies wat er misgaat en sinds wanneer.
 2. Klacht Indienen: Neem contact op met je internetprovider en dien een officiële klacht in. Doe dit schriftelijk en bewaar alle correspondentie.
 3. Aangetekende Brief Versturen: Als er geen oplossing komt, stuur dan een aangetekende brief naar je provider met daarin je klacht en de eis tot oplossing binnen 30 dagen.
 4. Wachttermijn van 30 Dagen: Geef de provider minimaal 30 dagen om aan jouw eisen te voldoen.

Een aangetekende brief is cruciaal omdat het juridisch bewijs levert dat je klacht daadwerkelijk is verstuurd en ontvangen. Dit voorkomt discussies over of de klacht wel of niet bekend was bij de provider.

De termijn van 30 dagen geeft de provider een redelijke tijd om het probleem op te lossen voordat verdere stappen worden ondernomen. Houd je aan deze termijn om sterk te staan in eventuele vervolgstappen.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, verhoog je de kans dat jouw probleem serieus wordt genomen en opgelost wordt door je internetprovider zonder verdere complicaties.

3. Schriftelijk Bewijs Veiligstellen en Valstrikken van Mondelinge Beloften Vermijden

Wanneer je te maken hebt met een internetprovider, is schriftelijk bewijs cruciaal. Denk aan contracten, e-mails en brieven. Deze documenten zijn onmisbaar wanneer je later in een conflict verzeild raakt. Zonder schriftelijk bewijs sta je zwak in je schoenen.

Vertrouwen op mondelinge beloften van callcenter medewerkers kan riskant zijn. Ze kunnen per ongeluk verkeerde informatie geven of vergeten hun beloftes na te komen.

Daarom is het essentieel om altijd om een schriftelijke bevestiging te vragen, bijvoorbeeld via e-mail of brief. Dit geeft je iets tastbaars om op terug te vallen wanneer er problemen ontstaan.

Bijvoorbeeld: Stel dat je een nieuw alles-in-een pakket hebt besteld (bekijk alles-in-een pakketten). De medewerker belooft je een bepaalde snelheid en prijs. Vraag altijd om deze belofte zwart-op-wit te krijgen door middel van een e-mail of brief.

Zo voorkom je misverstanden en heb je altijd iets om op terug te vallen mocht de provider niet leveren wat beloofd is.

4. Praktische Voorbeeldbrieven voor het Oplossen van Problemen met Internetabonnementen

Het gebruik van voorbeeldbrieven kan je enorm helpen bij het oplossen van problemen met je internetprovider. Deze brieven zijn speciaal opgesteld om duidelijk en professioneel je klachten te communiceren, wat ervoor zorgt dat je serieus wordt genomen en de kans op een snelle oplossing groter is.

Beschikbare Voorbeeldbrieven

Er zijn verschillende soorten voorbeeldbrieven beschikbaar, afhankelijk van het probleem dat je ervaart:

 • Verbindingsproblemen en Trage Snelheid: Als je regelmatig problemen hebt met je internetverbinding of als de snelheid lager is dan beloofd, kun je een voorbeeldbrief gebruiken die specifiek voor deze situaties is geschreven.
 • Contractbreuk: Heb je te maken met een situatie waar de provider zich niet aan het contract houdt? Dan is er een voorbeeldbrief voor contractbreuk die je kunt gebruiken om dit probleem aan te kaarten.

Hieronder vind je een kort voorbeeld van hoe zo’n brief eruit kan zien:

Voorbeeldbrief: Verbindingsproblemen en Trage Snelheid

[Jouw Naam]

[Jouw Adres]

[Postcode en Plaats]

[E-mail]

[Telefoonnummer]

[Datum]

[Naam Internetprovider]

[Adres Internetprovider]

[Postcode en Plaats]

Betreft: Klacht over verbindingsproblemen en trage snelheid

Geachte heer/mevrouw,

Sinds [datum waarop de problemen begonnen] ervaar ik ernstige problemen met mijn internetverbinding. De verbinding valt regelmatig weg en de snelheid is aanzienlijk lager dan de snelheid die in ons contract is vastgelegd.

Volgens ons contract (contractnummer [jouw contractnummer]) heb ik recht op een stabiele internetverbinding met een snelheid van [beloofde snelheid] Mbps. Echter, mijn daadwerkelijke snelheid ligt vaak rond de [gemeten snelheid] Mbps. Dit is een aanzienlijke afname ten opzichte van wat beloofd is en beïnvloedt mijn dagelijkse activiteiten negatief.

Ik heb meerdere malen contact opgenomen met uw klantenservice op [data van eerdere contactmomenten], maar de problemen zijn nog steeds niet verholpen. Om deze reden stel ik u hierbij officieel in gebreke en verzoek ik u om binnen 14 dagen na dagtekening van deze brief de verbindingsproblemen op te lossen en de beloofde snelheid te leveren.

Indien u niet binnen de gestelde termijn aan mijn verzoek voldoet, zie ik mij genoodzaakt verdere juridische stappen te ondernemen en zal ik overwegen mijn contract met onmiddellijke ingang te ontbinden zonder verdere kosten aan mijn zijde.

Ik verwacht uw reactie en een oplossing voor deze problemen binnen de gestelde termijn.

Met vriendelijke groet,

[Handtekening (indien per post verzonden)]

[Jouw Naam]

Voorbeeldbrief: Contractbreuk

[Jouw Naam]

[Jouw Adres]

[Postcode en Plaats]

[E-mail]

[Telefoonnummer]

[Datum]

[Naam Internetprovider]

[Adres Internetprovider]

[Postcode en Plaats]

Betreft: Ingebrekestelling wegens contractbreuk

Geachte heer/mevrouw,

Bij deze stel ik u in gebreke wegens het niet nakomen van de afspraken zoals vastgelegd in ons contract (contractnummer [jouw contractnummer]). Sinds [datum waarop de problemen begonnen] voldoet u niet aan de contractuele verplichtingen door [specifieke schending van het contract, bijvoorbeeld: “het leveren van de afgesproken internetsnelheid”, “het regelmatig uitvallen van de internetverbinding”].

Volgens ons contract heb ik recht op [specificatie van de contractuele verplichtingen, bijvoorbeeld: “een stabiele internetverbinding met een snelheid van [beloofde snelheid] Mbps”]. De huidige situatie, waarbij de snelheid aanzienlijk lager ligt dan afgesproken en de verbinding onbetrouwbaar is, vormt een duidelijke contractbreuk.

Ik verzoek u dringend om binnen 14 dagen na dagtekening van deze brief de contractbreuk te herstellen door [specifieke actie die je verwacht, bijvoorbeeld: “het leveren van de afgesproken snelheid en stabiliteit”]. Indien u niet binnen de gestelde termijn aan mijn verzoek voldoet, ben ik genoodzaakt verdere juridische stappen te ondernemen en zal ik overwegen mijn contract met onmiddellijke ingang te ontbinden zonder verdere kosten aan mijn zijde.

Ik verwacht uw reactie en een oplossing voor deze problemen binnen de gestelde termijn.

Met vriendelijke groet,

[Handtekening (indien per post verzonden)]

[Jouw Naam]

Gebruik deze sjablonen als leidraad om ervoor te zorgen dat je laatste waarschuwingsbrief effectief is. Heb je nog vragen? Je kan ons onderaan het blog gerust een vraag stellen!

6. Conclusie

Bij het internet provider in gebreke stellen zijn er enkele belangrijke overwegingen:

 • Zorg altijd voor schriftelijk bewijs van afspraken.
 • Vertrouw niet op mondelinge beloften.
 • Verstuur een aangetekende brief met een duidelijke termijn van 30 dagen.

Met deze stappen vergroot je de kans op een snelle en effectieve oplossing.

Als je last hebt van traag internet, zijn er 5 handige tips om dit te verbeteren, specifiek voor KPN-gebruikers. Je kunt bijvoorbeeld je KPN internetsnelheid testen, optimaliseren voor minder traag internet, bekabeling of wifi-versterkers gebruiken en zelfs een upgrade overwegen.

Overweeg je misschien ook overstappen naar een andere internetprovider? Dan is het handig om alle beschikbare internet abonnementen te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Een andere populaire optie is het aanschaffen van een alles-in-een-pakket. Dit pakket bevat niet alleen internet, maar ook TV en bellen. Het vergelijken van verschillende alles-in-een-pakketten kan je helpen de beste keuze te maken.

Blijf proactief en bescherm je rechten als consument!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven